Psykoterapeutin haku

Psykoterapeutti haetaan yksityiseltä puolelta, ja jos tähän haetaan Kelan tukea, tulee psykoterapeutilla olla Kelakorvattavuus.  Kattavin lista näistä terapeuteista löytyy Kelan sivuilta.

Seuraava ohjeistus on kehittynyt vuosien varrella nykyiseen muotoonsa, koska monet potilaani jättivät haun kesken, tai tyytyivät terapeutteihin, joiden kanssa yhteistyö ei sujunut.  Seuraten tätä systeemiä, on jokainen potilaani löytänyt terapeutin kohtuullisessa ajassa. 

Haun vaiheet

1. Sähköposti

Laita erittäin lyhyt sähköposti, jossa ei ole mitään henkilökohtaista, mahdollisimman monelle terapeutille.  Jos haluat löytää itsellesi parhaan mahdollisen kognitiivisen terapeutin, kannattaa laittaa sähköposti kaikille psykoterapeuteille, jotka löydät Kelan sivuilta omalta paikkakunnaltasi.    Yksinkertaisin ja helpoin posti sisältää tässä järjestyksessä:  Iän, ammatin ja häiriön, sekä toiveen soittoajasta. Alla esimerkkiviesti.

”Olen 34 vuotias merkonomi, yksityisyrittäjä ja haen terapeuttia ahdistustaipumuksen vuoksi.  Toivon soittoaikaa tutustumisajan sopimista varten”.                

Omaa puhelinnumeroa ei kannata laittaa, koska toiveena on saada vastaus sähköpostitse.                   

2. Soittokierros

Soita kaikki terapeutit läpi, joilta sait soittoajan, ja valmistaudu soittoon ajatuksella että sinä haastattelet, jos tämä tuntuu hankalalta, kuvittele hakevasi parasta mahdollista terapeuttia läheiselle ihmiselle.  Valmistaudu tähän niin, että sinulla on tarpeeksi kysymyksiä, esimerkiksi: 

  • Mitä terapia on?
  • Mitä siellä tehdään?
  • Mitä tekniikoita terapeutti käyttää?
  • Mikä auttaa masennuksessa?
  • Kuinka moni paranee masennuksesta tai ahdistuksesta? 
  • Onko ominaisuuksia, jotka ennakoivat kuka paranee? 
  • Mitä potilas voi tehdä ennenkuin terapia alkaa?
  • Kuinka paljon terapia maksaa Kelakorvauksen jälkeen? 
  • Minkä hintaiset ovat tutustumiskäynnit?

Jos saat vastauksia joita et ymmärrä, kysy, kysy, kysy.  Soiton perusteella ja luottaen tunteeseen joka soiton aikana herää, varaa aika kolmelle parhaalle terapeutille, ennen kuin menet ensimmäistäkään katsomaan.  Tämä siksi, että on helppo sähköpostitse perua käynnit jos löydät täydellisen terapeutin, vaikeampaa on aloittaa soittokierros alusta, jos ensimmäinen ei olekaan hyvä.

3. Tutustumiskäynnit

Tutustumiskäynti voi olla jo terapeuttinen jos siihen asennoidut näin.  Terapeutin ei tarvitse tietää sinusta kaikkea voidakseen auttaa, enemmän saat tutustumiskäynnistä jos kerrot jonkun ajankohtaisen ongelman ja kysyt miten tämä terapeutti sen hoitaisi.  

4. Oma hakemus ja B-lausunto Kelaan

Oma hakemus tehdään lomakkeelle KU131, jonka löydät Kelan sivuilta.  Jos B-lausunnon saanti viivästyy, kannattaa oma hakemus toimittaa Kelaan ensin. Oman hakemuksen päivämäärä määrittää minkä kuun alusta lähtien saa takautuvasti terapiakorvaukset, kun korvattavuus on myönnetty.

B-lausunnon kirjoittaa hoitava psykiatri psykoterapian ensimmäistä vuotta varten.  Toista ja kolmatta vuotta varten riittää yleislääkärin lausunto.   

Sähköposti laitetaan piilokopiona, niin että terapeutti näkee vain lähettäjän ja oman osoitteensa. 

Kattavin psykoterapeuttilista löytyy Kelan sivuilta:www.kela.fi/kuntoutuspsykoterapia, tällä sivulla on tietoa Kelan tuesta ja kohdasta palveluntuottajahaku, pääset täyttämään paikkakunnan, terapiasuuntauksen, terapiakielen ja löydät listan puhelinnumeroineen ja sähköposteineen.  

Samalla sivulla voit laittaa hakukenttään KU131, pääset lomakkeisiin ja suoraan täyttämään hakemustasi.

 

Miksi näin

Minun suositukseni on, ettei paljoa itsestään kerro, ennenkuin on paikan päällä, sähköpostit eivät ole välttämättä luotettavia, on myös ikävää avata sydäntään ja jäädä vailla vastausta.  Herkästi myös syntyy vääristyneitä mielikuvia pelkän tekstin perusteella.   Pitkät sähköpostit ihmiseltä, jota ei tunne, jäävät helpommin lukematta kuin lyhyet ja selkeät.  Kertomalla ammattisi, kerrot lyhyimmällä tavalla toimintakyvystäsi,  ja samalla, että tulet saamaan Kelan tuen.  Järjestys on myös tärkeä, erilainen mielikuva herää jos sanot ”olen ahdistunut yrittäjä” kun ”olen yrittäjä jolla on ahdistustaipumus”.    Soittokierros säästää aikaa ja rahaa,  jos terapeutti jo puhelimessa alkaa ärsyttää, tilanne tuskin paranee vastaanotolla.   

 Jos paikkakunnallasi on vain kolme terapeuttia, ei kukaan kiellä soittamasta suoraan heille, Helsingin alueella toimii  yli 200 kognitiivista psykoterapeuttia, he ovat myös erittäin työllistettyjä,  eli jos alat soittelemaan tai laitat vain kymmenen sähköpostia, on hyvin todennäköistä, ettet löydä ketään. Tilanteet muuttuvat kumminkin ja terapeutit alkavat haravoida hakuja jo silloin, kun aika on vapautumassa.  Terapeutit,  jotka toimivat lääkärikeskuksissa, ovat vuokrien vuoksi yleensä paljon kalliimpia ja vaikka käynnit yleensä niputetaan, menevät toimistomaksut ylimääräisinä kuluina, joihin tukea ei saa.  Lisäksi lääkärikeskuksissa on ikävä istua odottamassa ja huoneet ovat yleensä riisuttuja ja kliinisiä.  Suurissa terapiakeskuksissa (esim. Vastaamo, Komppi) on samansuuntaista ongelmaa, joskin pienemmässä määrin.

Kelan sivuilla on lisää tietoa ja terapeuttilistat